Kortsluiting in groepenkast, wat te doen?

Kortsluiting in groepenkast, wat te doen?

Kortsluiting komt in geen enkel scenario goed uit. Beveiliging op Maat werkt met een team van Elektra storing Monteurs die al veel hebben gezien op gebied van storingen. Om oorzaken te kunnen achterhalen is het goed om te weten waar we over praten. Een klein stukje technische achtergrond informatie. Wat is kortsluiting eigenlijk?

Kortsluiting kan omschreven worden als een storing tussen twee draadjes in een elektriciteitsinstallatie. De stroom verplaatst zich in de ene kabel en vertrekt via de andere. Dat zorgt ervoor dat apparatuur werkt naar behoren. Als het zogenaamd isolatiemateriaal (de omhulsel om de twee draadjes) beschadigingen heeft en de kabels zijn blootgesteld gaat het vaak mis. De twee draden kunnen rechtstreeks met elkaar in contact komen zonder de stroom door het isolatiemateriaal te laten stromen. De stroom neemt dan een kortere weg, vandaar ook de naam kortsluiting.kortsluiting

Best een technisch verhaal dus! In alle gevallen adviseert Beveiliging op Maat om nooit iets te doen waar je de kennis en kunde niet van hebt. Ga nooit in de meterkast te werk of op onderzoek uit als je jezelf er nog nooit in verdiept hebt! Op de site van Energieveilig staat het onderstaande stappenplan uitgewerkt om de oorzaak van kortsluiting te achterhalen:

  • Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit met de groepsschakelaars in de meterkast.
  • Haal de stekkers uit stopcontacten van apparatuur, schakel ook alle elektrische apparaten uit.
  • Schakel de uitgeschakelde aardlekschakelaar en de groepsschakelaars weer in.
  • Schakel de apparaten 1 voor 1 weer in, totdat de aardlekschakelaar opnieuw wordt uitgeschakeld. Zo merkt u welk apparaat kapot is.
  • Geeft geen enkel apparaat een probleem? En is er ook geen sprake van overbelasting?

Door het bovenstaande stappenplan door te lopen zou je de oorzaken al redelijk zelf in kaart kunnen hebben. Heb je alsnog vragen en kom je er zelf niet uit met de kortsluiting bij jouw thuis of op kantoor? Tijd voor een Elektra Storingsmonteur! Neem dan contact op met onze 24uurs dienst van de Spoed Elektriciën. Altijd een (erkend en gecertificeerde) monteur bereikbaar en klaar voor hulp en advies. Ook bereikbaar via whatsapp!