Kortsluiting in de woning, fix het zelf!

Kortsluiting in de woning, fix het zelf!

Kortsluiting in de woning, kun je dit zelf oplossen? De tablets, laptops, huishoudelijke snufjes, gadgets en andere apparaten maken ons het leven makkelijk. Maar alle elektrische apparatuur is verbonden met elektriciteit en heeft dus stroom nodig. Een kortsluiting kan dan heel vervelend zijn. Wat kun je er zelf aan doen? 

Beveiliging op Maat heeft al een stappenplan uitgewerkt wat te doen tijdens een elektra storing. We hebben hier een lijst van 8 extra tips voor op je koelkast!

 1. Zorg voor een noodpakket in de meterkast met daarin een werkende zaklamp.
 2. Keukenapparatuur zoals de koelkast en vriezer liefst zo min mogelijk openen. Eventueel flessen water, vast en houdbaar voedsel als nood in de provisiekast bewaren.
 3. Check in je meterkast of er een stop is doorgeslagen of dat de hoofdschakelaar uitgeschakeld is.
  • Weet je niet hoe deze schakelaar eruit ziet? Vraag dan iemand mee te kijken of bel voor meer info over jouw meterkast een Elektriciën van Beveiliging op Maat voor advies. Zorg dat je goed gKortsluiting in de woningeïnformeerd bent over jouw meterkast!
 4. Ga nooit en te nimmer met gereedschap etc. zelf in de meterkast aan de slag!! Zorg dat je handen en ogen beschermd zijn als je op onderzoek uitgaat in de meterkast.
 5. Zoek alle elektra groepen op en schakel deze per stuk uit. Alles moet uitgeschakeld zijn zodat de “elektra verstorende factor in apparatuur” geen problemen kan verergeren.
 6. Schakel de groepen één voor één weer in, dit om erachter te welke groep een storing veroorzaakt.
  • Zorg ervoor dat je weet hoe je meterkast in elkaar zit! Weet welk apparatuur geschakeld is aan de groepen!
  • Weet in welke groep de storing bevindt en wat gekoppeld is. Ga dan pas na welk apparaat in deze groep gekoppeld is en wat de storing veroorzaakt.
 7. Betreft het een lokale/regionale/landelijke storing langer dan 4 uur? Schadevergoeding! 
  • Is deze storing veroorzaakt door de lokale netbeheerder of een andere overheidsdienst? Dan heb je recht op schadevergoeding! Neem contact op met jouw verzekeringsspecialist.
 8. Voorkom overbelasting van de elektra groepen!