Meterkast kortsluiting, te voorkomen?

Meterkast kortsluiting, te voorkomen?

Meterkast kortsluiting, te voorkomen? Het is een technisch verhaal waar we je niet mee zullen lastig vallen. Echter zijn er factoren waar je zelf op kunt letten als het op risico’s aankomt. 

Meterkast kortsluiting is te voorkomen door te weten wat je in huis haalt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de onderstaande punten als het om jouw woning of zaak gaat! 

 1. Het CE label of KEMA keurmerk
  Het CE label is een verplicht label dat aangeeft dat een apparaat voldoet aan eisen op gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. En deze eisen zijn regels die zijn opgesteld binnen de EER (Europese Economische Ruimte binnen de EU). Elektronica producenten zijn verplicht dit label te hebben. Als een apparaat het CE label heeft weet je zeker dat het technisch verantwoord opgebouwd is.

  • Ook het KEMA keurmerk garandeert de technische veiligheid van elektronische apparaten. Dit gaat middels veiligheidstesten op internationale normen. Het grote verschil met het CE label is dat een KEMA keurmerk vrijwillig is.
 2. De zorgvuldigheid met bekabeling
  • De kunstlaag die voor isolatie van kabels zorgt mag nooit beschadigd zijn! En feit is dat beschadigde beschermlagen op kabels zorgen voor kortsluiting. Denk aan stof tussen de bekabeling.
  • Vanwege brandgevaar opletten waar kabels worden geplaatst. Nooit de bekabeling met textiel wegwerken. Er zijn genoeg opties om kabels veilig weg te werken.
  • Iets wat we dagelijks zien: de stekker aan de snoer wegtrekken uit het stopcontact. De beschermlaag op de kabel raakt los en raakt zo beschadigd. Wat weer risico is op een kortsluiting.
 3. Het huishoudelijke apparatuur
  • Houd apparatuur ten alle tijde stofvrij! Dit is vaak de boosdoener wat voor kortsluiting zorgt. De koelkast, vriezer, wasmachine en droogtrommel (ook het stoffiltertje) houden aan de achterkant veel vuiligheid (vet en stof) vast. Houd dit schoon!
  • De apparaten zoals Nespresso machines en broodrooster staan altijd aan. De stekkers blijven in het stopcontact. Om kortsluiting te voorkomen is het van belang dit altijd schoon en stofvrij te houden.

De Spoed Elektriciën, altijd bereikbaar!

meterkast kortsluiting